(c) Eric de Mildt

Mariavespers (Monteverdi)

Collegium Vocale Gent & Philippe Herreweghe
Collegium Vocale Gent duikt in het repertoire van Claudio Monteverdi
vr 14 mrt ’25 20:00
14 mrt ’25
20:00

Het wereldvermaarde ensemble Collegium Vocale Gent vierde in 2020 zijn vijftigste verjaardag, maar is nog lang niet aan rusten toe. Integendeel: onder leiding van oprichter Philippe Herreweghe gaat het nu aan de slag met de betoverend sensuele muziek van Monteverdi. Kippenvel verzekerd!

Collegium Vocale en Philippe Herreweghe die terugkeren naar Monteverdi: daarvoor gaan we op het puntje van onze stoel zitten. De sensuele schoonheid van diens muziek bloeit namelijk op als Herreweghe orkest, ensemble en koor als één organisme laat functioneren, met klankkleuren die wedijveren met de gouden mozaïeken in de San Marco-basiliek. 

Collegium Vocale Gent, dat in 2020 zijn vijftigste verjaardag vierde, paste als één van de eerste de nieuwe inzichten rond uitvoering van barokmuziek toe op de vocale muziek. Hierdoor verwierf het ensemble al snel wereldfaam en was het te gast op alle belangrijke internationale podia en muziekfestivals. Het bouwde onder leiding van Philippe Herreweghe ook een omvangrijke discografie op met meer dan 100 opnames.

Collegium Vocale Gent groeide in die halve eeuw uit tot een uiterst flexibel ensemble met een ruim repertoire uit verschillende stijlperiodes, daarbij geholpen door historisch geïnformeerde ensembles zoals het eigen barokorkest van Collegium Vocale Gent en het Orchestre des Champs Élysées.

Philippe Herreweghe combineerde zijn universitaire studies met een muzikale opleiding aan het conservatorium. In 1970 richtte hij het Collegium Vocale Gent op. Omwille van zijn artistieke visie en engagement werd hij meermaals onderscheiden. Zo werd hij in 1990 door de Europese muziekpers uitgeroepen tot Muzikale Persoonlijkheid van het Jaar. Samen met het Collegium Vocale Gent werd Philippe Herreweghe in 1993 benoemd tot Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen. 

In samenwerking met Wilde Westen i.h.k.v. Festival Kortrijk.

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Bij de meeste voorstellingen van Schouwburg Kortrijk op locatie kan je een punt sparen. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

Ontdek ons aanbod