(c) Kurt Van der Elst

DODO

Giovanni Baudonck & Jonas Van den Bossche/ Antigone
Een zwarte bladzijde, voorgelezen in verschillende talen
do 26 sep ’24 20:15
26 sep ’24
20:15
  • 26 sep ’24
    20:15
    CC De Steiger Menen, Menen
    Waalvest 1, 8930 Menen

Het eiland Mauritius werd eeuwenlang overspoeld door Europese koloniale machten, die de identiteit van het eiland met hun vuile voeten traden. Niets toepasselijker dan de uitgestorven dodovogel om het duistere verhaal van dit eiland – in de inheemse en koloniale talen – te vertellen.

“Nous sommes une minorité, majoritaire qui dans un futur proche deviendra incontournable
Nous sommes en somme de som van alle stemmen die de rekening komen vereffenen
Samen claimen wij een toekomst die ons toekomt en die niemand ons kan ontzeggen
Dus zal de rest van deze wereld het met ons moeten doen
Wij gaan nergens naartoe”
(Giovanni Baudonck)

In ‘Dodo’ wanen Giovanni Baudonck en muzikant Jonas Van den Bossche zich op Mauritius, het eiland in de Indische Oceaan dat na de import van verschillende bevolkingsgroepen en de achtereenvolgende kolonisaties door Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk een kleurrijke cocktail werd. Via spoken word, slam poetry, rap en zang herschrijven ze de Mauritiaanse geschiedenis door de uitgestorven dodovogel opnieuw tot leven te wekken.

‘Dodo’ is een indringende en visuele muziektheaterproductie, met als podium een transportzone waar historische bagage wordt afgestoft en getaxeerd. Deksels van beerputten worden opgelicht en onder het uitroepen van “Zand erover!” weer aan het zicht onttrokken. Een land dat onafhankelijk is, heeft nog altijd geen beslissende stem over haar grondgebied. Want wie de grondstoffen beheert, heeft de macht.

Giovanni Baudonck geeft dit onbekende verhaal met zwarte bladzijden al rappend en zingend een stem. In interactie met muzikant Jonas Van den Bossche ontstaat een schurende, muzikale dialoog. Een kleurrijk verteld verhaal in Nederlands, Frans, Engels en Creools, over de complexe identiteit van het eiland en de persoonlijke zoektocht van Giovanni Baudonck naar zijn identiteit.

“Wij zijn de mannen, de vrouwen en de kinderen die uit de boot zijn gevallen
De anonieme namen, de getallen, het zoveelste artikel uit kranten
De vreemdeling, de nieuweling, de vluchteling of de nieuwkomer,
De nomaden van deze wereld, de gelukszoekers die nog moeten komen”
(Giovanni Baudonck)

In samenwerking met Antigone & CC de Steiger i.h.k.v. En Avant 2024 (geselecteerd door Antigone).

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Spaar punten of geniet van een verhoogd kortingstarief als je daar recht op hebt. 

Gratis bus - vertrek 19:00 aan Antigone

Onder de noemer ‘En Avant’ slaan Compagnie Cecilia, theater arsenaal, Het nieuwstedelijk, Antigone, Theater Malpertuis en Monty de handen in elkaar voor een rondreizende theatercarrousel. Elk gezelschap of huis draagt tweejaarlijks een nieuwe maker of collectief naar voren. Samen zetten ze in verschillende steden hun tenten op. Zo ook in Antigone en Menen als samenwerking tussen Schouwburg Kortrijk, CC De Steiger Menen en Antigone.

Credits

Concept: Giovanni Baudonck. Muziek & performance: Giovanni Baudonck & Jonas Van den Bossche. Eindregie: Mike van Alfen. Dramaturgie: Tanya Hermsen. Scenografie: Giovani Vanhoenacker. Maskers: Alice D’hondt. Kostuum advies: Marij De Brabandere. Video: Steven Maenhout. Lichtontwerp: Sarah Feyen. Geluidsontwerp: Niels Vanherpe. Licht & techniek: Jonas Lambrigts. Productie: Antigone.

Ontdek ons aanbod