Ons team brengt cultuur naar jouw (t)huis

Onder het motto "als wij niet naar cultuur mogen zal cultuur wel tot bij ons komen" geven een aantal collega's van Schouwburg Kortrijk je tips om jouw culturele ervaring thuis te beleven.
Hieronder een overzicht, elk vanuit hun eigen ervaring en interesses. 

De keuze van Dries - POEPSIMPEL
Dries Van Robaeys beveelt met veel warmte ‘Poepsimpel’ aan. Een tragikomische theatervoorstelling van Cie Cecilia. Een goeie scheut overacting, acteurs die verschillende rollen spelen (m/v/x) en een verhaal over een baron, pruimentaart en ‘de groene flits’. Een geflipte toptoneelavond verzekerd!
De keuze van Vital - ROCK 'N' ROLL HIGH SCHOOL
Vital tipt de muziekdocu 'Rock 'n' Roll High School' van Stijn van De Voorde. "Stijn van De Voorde was in februari nog te gast in onze concertstudio met zijn voorstelling ‘For those About To Rock: I Salute You’. In een ijltempo bombardeerde hij zijn publiek met zowel interessante als banale wist-je-datjes en met persoonlijke anekdotes over het rock’n-rollwereldje. "
De keuze van Maarten - PODCAST BOB
Collega Maarten raadt 'Podcast Bob' aan en wel om deze reden: "Ik heb vorig jaar deze podcast ontdekt en het neemt je vanaf minuut 1 mee in die zoektocht naar Bob. En telkens als je denkt het verhaal door te hebben, gebeuren er tal van verassende wendingen. Een echte aanrader! "
De keuze van Nele - WIT, ROOD & ZWART
Onze theater- & dansambassadrice Nele Devos tipt de trilogie Wit, Rood & Zwart van Theatergezelschap de KOE. Zoals typerend voor dit gezelschap, lijken we als publiek deel uit te maken van een gezellig onderonsje. Er wordt naar het publiek toe verteld, iedere acteur neemt elk op de beurt het woord, waarbij het erop lijkt dat niks werd ingestudeerd, maar alles ter plekke wordt verzonnen.
De keuze van Ludwig - ROMEO & JULIA
Theater- & dansambassadeur Ludwig Poignie raadt 'Romeo & Julia' van Toneelhuis aan. "Het geheel is een ontroerende en eerlijke voorstelling geworden over That crazy little thing called love. Poëzie, magische dansscènes, tedere momenten, slaande ruzies, dit alles met af en toe een hilarisch sausje, alles wisselt met elkaar af, als in een collage."
De keuze van Tom - PENELOPE
Theater- & dansambassadeur Tom De Moor kiest voor 'Penelope' van Voetvolk. Persoonlijk vind ik dat Lisbeth Gruwez één van de interessantste maakster en danseres is van België. Zij maakt heel intieme voorstellingen en dat werkt goed met het feit dat je thuis aan het kijken bent. Ze wilt dat gevoel oproepen. De voorstelling is haar bijdrage aan de Odyssee. Zij verbeeldt enerzijds alle vrouwen van de Odyssee, ook Penelope.
De keuze van Sylvie - online GAGA dansles
De culturele tip van theater- en dansambassadrice Sylvie Declercq is er eentje van ACTIE! Voor iedereen die in zijn kot wil bewegen en dansen heeft zij een zeer mooie tip : "Neem eens deel aan een online dansles! Wat ik je absoluut kan aanbevelen is de GAGA dans door de beroemde Israëlische danser en choreograaf Ohad Naharin uitgewerkt, en ondertussen met de opkomst van de Batsheva Dance Company werelwijd gekend en verspreid. Let's move in uw kot!"
De keuze van Barbara - Kortfilm 'Make the Call'
Theater- & dansambassadrice Barbara Vanwelden tipt voor ons de kortfilms die aangeboden worden op Tribeca, en meer bepaald 'Make the call'. "Ik moet bekennen dat ik online naar podiumkunsten vreselijk vind. Na vijf minuten vind ik het al vervelend en saai en zit ik te draaien in mijn zetel omdat ik nu nog niet weet waar het over gaat. Ik hou wel heel erg van de kortfilms die aangeboden worden op Tribeca, 'Make the call' is alvast mijn favorietje. Veel kijkplezier."
De keuze van Stefaan - Wilde Westen tv
Zaalhuurverantwoordelijke Stefaan Delagrange adviseert ons de concerten/optredens op Wilden Westen tv. "Ik ben ‘kind aan huis bij muziekorganisatie Wilde Westen’ en naar hun zeggen ‘hun trouwste bezoeker’, want ik kan veel verschillende muziekstijlen smaken, als het maar live gebeurt. Een groot deel van hun concerten worden door professionelen gefilmd en deze opnames zijn nu op hun website geplaatst, zodat je de live ervaring ook thuis kunt (her)beleven."
De keuze van Lies - Ultima Vez
Onze dans- en theaterprogrammator tipt o.a. 'What the body does not remember' van Ultima Vez. Daarnaast krijgen we ook nog een resem boekentips en tot slot kan Lies dezer dagen ook enorm genieten van het concept en de afleveringen van 'De Colombus' van Wim Lybaert. Laat je verrassen door haar veelzijdige tips.
De keuze van Kayleigh - Nick Cave
Stagiair van Muziekcentrum Track Kayleigh Callant neemt ons dan weer mee naar een uniek concert van Nick Cave. "Het is een opname van het optreden van Nick in Kopenhagen in 2017. Het is op een manier opgenomen dat je echt het gevoel hebt dat je gewoon in die zaal staat. De beleving is er gewoon boenk op. Niet te missen dus!"
De keuze van Nathalie - Kooktip: 'Butterchicken' uit India
Onze collega Nathalie Cosaert (en echtgenoot Marnix Theys) gooien het over een andere boeg en tippen ons om in deze tijden eens lekker culinair te koken. Ze geven jullie graag een aantal gastronomische tips die ze opdeden tijdens één van hun vele reizen. O.a. de Indische en Thaise keuken hebben nog weinig geheimen voor hen. Hier bereiden ze het Indische gerecht 'Butterchicken' voor ons. Neem die potten en pannen alvast in de aanslag en koken maar! Smakelijk!
De keuze van Mieke - 'DUIKVLUCHT' van Studio Orka
Programmator school- en familievoorstellingen Mieke Vandecandelaere raadt ons een kijkje naar 'Duikvlucht' van Studio Orka aan. "Het blijft een steengoeie voorstelling over vier mensen die elkaar ontmoeten en lief en leed delen. Maar ook geheimen delen. Maar wat als een geheim zo zwaar weegt dat je het niet alleen kunt dragen? Topcast, met een lach en een traan, hoopvol. Het was een fijn weerzien. "
De keuze van Bert - Modedocu's Loic Prigent
Medewerker communicatie en publiekswerking Bert Fieux tipt de 'behind the modescènes' van Loic Prigent: "De modewereld staat erom bekend gesloten te zijn. Gelukkig is er Frans journalist en documentairemaker Loïc Prigent. Hij interviewt niet enkel Karl Lagerfeld of Virginie Viard, maar ook de premières d'atelier (de hoofdnaaisters) geven persoonlijk uitleg over hun creatief proces. Dit alles met de nodige dosis Franse humor. "
De keuze van Pieter - Spotifylist met Kortrijkse muziek
Onze programmator humor en muziekeducatie, en tevens lid van de folkrockband Blunt, stelde zelf een playlist samen op Spotify met enkel maar Kortrijkse muziek. "Het gaat van volkszanger Johny Turbo tot de 'Millionaire van Kortrijk' Whorses, festivalsfeer opsnuiven met Goose tot de indiepop van PINGPONGCLUB."
De keuze van Katrien - EMPATHIE
Onze project- en subsidiemedewerkster Katrien Voet raadt ons aan het boek 'Empathie' van Roman Krznaric te lezen. "98 procent van de mensen kan zich inleven in anderen, maar weinigen handelen hier echt naar. Roman Krznaric laat in zijn boek Empathie zien wat nodig is om dit empatisch vermogen optimaal aan te spreken. Dat komt niet alleen onze relaties en creativiteit ten goede, maar leidt ook tot fundamentele maatschappelijke en polititieke verbeteringen."