(c) Gentle Unicorn

Gentle Unicorn

Chiara Bersani
Kijken naar de ander, als die ander een eenhoorn is
di 12 nov ’24
12 nov ’24

Lichamen die niet voldoen aan maatschappelijke verwachtingen, worden letterlijk en figuurlijk scheef bekeken. Met dat gegeven gaat de 98 cm lange Italiaanse kunstenares Chiara Bersani aan de slag: gehuld in de huid van de mythische eenhoorn gaat ze de confrontatie aan met de blik van het publiek.

“Jij bent niet degene die mij interpreteert, ik zal je de weg wijzen om mij te begrijpen.”  

‘Gentle Unicorn’ is een solo van subtiele schoonheid en intelligentie. Gehuld in de huid van de mythisch eenhoorn presenteert de 98 cm lange Chiara Bersani zich aan ons en nodigt ze ons uit om na te denken over onze percepties. ‘Gentle Unicorn’ is een bedrieglijk eenvoudig fysieke voorstelling, die het publiek betovert en de tijd vertraagt, waardoor het onmogelijk magische wezen als volledig en verschrikkelijk menselijk wordt onthuld. De kunstenares presenteert daarbij een partituur van eenvoudige bewegingen: de eenhoorn beweegt zich door de ruimte terwijl ze kleine gebaren ontvouwt die worden versterkt dankzij haar interpretatieve kwaliteit. 

De bekroonde Italiaanse kunstenares Chiara Bersani maakt werk dat de politiek en betekenis van het lichaam in de samenleving onderzoekt. Met ‘Gentle Unicorn’ bekijkt ze de interpretaties die worden gegeven aan lichamen die op verschillende manieren niet aan maatschappelijke verwachtingen voldoen. Helemaal alleen op het podium neemt Bersani de controle over de manier waarop we naar haar kijken, door ons voorzichtig uit te dagen haar aan te kijken. Terwijl ze onverzettelijk onze blik terugstuurt, subtiel hints van voyeurisme ondermijnend, worden we gedwongen naar onszelf te kijken. 

I.h.k.v. NEXTfestival

 

Gratis bus vertrek om 19:00 aan BK6

Ontdek ons aanbod