(c) Karin Jonkers

Sottobosco

Chiara Bersani
Wat een bos ons kan vertellen over het anders-zijn van de ander
di 19 nov ’24 en wo 20 nov ’24
19 nov ’24
en
20 nov ’24

Terug naar de natuur: hoe vaak gebruiken we die dooddoener niet? Maar de natuur is voor mensen met een beperking een veel grotere uitdaging want amper toegankelijke omgeving. Hoe kan een bos ons dus iets vertellen over dat anders zijn? Deze voorstelling gaat op zoek naar een antwoord. 

Een groep kinderen met beperkingen verdwaalt in het bos. Zijn ze achtergelaten, of achtervolgden ze een liefde? Groeide het bos misschien op een dag gewoon om hen heen? Ons heden vertelt ons dat dingen gebeuren. Ze verrassen ons en we hoeven alleen maar uit te zoeken of we ze kunnen overleven of niet. 

‘SOTTOBOSCO’ begint als een liefdevolle ontmoeting en mondt uit in een onderzoek naar en de viering van de mogelijkheden van de ander. Twee dansers verkennen samen een nieuwe natuur; een bos waarin niet iedereen kan/mag/wil navigeren. Hoe zorg je voor de ander als je de regels van die wereld niet kent? Een intrigerende soundscape en de songs van Ilaria Llemo nemen je mee het bos in. Net als het licht, de poëzie en de marshmallows.

Het idee voor ‘SOTTOBOSCO’ ontstond toen de Italiaanse choreograaf Chiara Bersani in een bos de aankondiging van een lockdown vernam. Ze reflecteerde er op de toegankelijkheid van de natuur voor mensen met een beperking. Bersani, die zelf gebruik maakt van een rolstoel, heeft een andere toegang tot de natuur dan collega-kunstenaars met wie ze daar was en voor wie ‘terug naar de natuur’ iets anders betekent dan voor haar.  

Hoe zouden mensen met een beperking kunnen overleven in een bos? Of, moeten we ons ‘natuur’ anders verbeelden? ‘SOTTOBOSCO’, Italiaans voor kreupelhout, is haar antwoord op die vraag.  

De pers over 'Sottobosco':

  • "Een ontroerende, schuchtere ontmoeting tussen mensen die in elkaar iets herkennen." (Theaterkrant)

I.h.k.v. NEXTfestival

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Bij de meeste voorstellingen van Schouwburg Kortrijk op locatie kan je een punt sparen. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

Credits

Actie / creatie Chiara Bersani. Sound & dramaturgisch advies: Lemmo. Decorontwerp, licht & technische leiding: Valeria Foti. Kinderopvang & tourmanagement: Chiara Boitani. Dramaturgie: Giulia Traversi / Chiara Bersani. Distributie & curatorschap : Giulia Traversi. Communicatie & persmap : Dalila D'Amico. Logistiek & organisatie : Eleonora Cavallo. Administratie : Chiara Fava. Productie : Corpoceleste c.c.0.0#. Coproductie : Theaterfestival Boulevard (s-Hertogenbosch, NL), Centrale Fies (Dro, ITA), Tanz Im August / HAU Hebbel am Ufer (Berlijn, BE), Rosendal Teater (Trondehim, NO), Le Gymnase CDCN Roubaix - Hauts-de-France (FR), Kunstencentrum VIERNULVIER vzw / Kunstencentrum VIERNULVIER, Gent (BE). Met de steun van Skånes Dansteater (Malmo, SE), Danae Festival (Milano, Ita), Homo Novus Festival (Riga, LV). Projectwinnaar van Toscana Terra Accogliente, een project van R.A.T. Residenze Artistiche Toscane, in samenwerking met Teatro Metastasio, Fondazione Toscana Spettacolo, Virgilio Sieni Danza, Fabbrica Europa van 2020-2024. Chiara Bersani wordt ondersteund door apap - FEMINIST FUTURES, een project medegefinancierd door het Creative Europe Programme van de Europese Unie. 

Ontdek ons aanbod