Earthquake (c) Andreas Simopoulos

Parcours: Reminiscencia & Earthquake + Party

Malicho Vaca Valenzuela + Vasilis Vasilis + Afterparty
Een digitale wereldreis en een traktaat tegen fobieën in één boeiend tweeluik
za 30 nov ’24 17:00
30 nov ’24
17:00

In ‘Reminiscencia’ wordt een wereld opgeroepen op basis van een digitale kaart. Een nieuwe vorm van theater die het fysieke aan het digitale koppelt. ‘Earthquake’ is een aanklacht tegen transfobie en andere vorm van haatspraak, gebracht door mensen die de uitspraken regelmatig moesten aanhoren.

17:00 Vertrek gratis bus vanuit Kortrijk (BK6)
18:00 Malicho Vaca Valenzuela - 'Reminiscencia'
20:00 Vasilis Vilaras - 'Earthquake'
21:00 Party

Reminiscencia: 

Malicho Vaca Valenzuela klikt op de pijl die naar zijn huis wijst op een kaart van Santiago. Van het steegje waar zijn familie al vier generaties lang woont tot de meest emblematische en ongewone plekken van de stad traceert hij vervlogen tijden, onderdrukte revoluties en mysterieuze liefdes via een voorzichtig en weldadig gebruik van digitale technologie. 

Als multidisciplinair kunstenaar van de nieuwe Chileense generatie is Vaca Valenzuela erin geslaagd om toegankelijke en transformerende kunst te creëren vanuit bijna niets. Het werk, dat online en in theaters wordt gepresenteerd met de verteller op het podium, verrijkt de podiumkunst met boeiende toneelschrijfkunst. 

Earthquake: 

Is het vaudeville? Een concert? Een biechtmanifest? Een panelinterview rond een grote tafel? Een prijsuitreiking waarbij niemand komt opdagen om de prijs in ontvangst te nemen? Een officiële première die zichzelf voortdurend herhaalt? 

In elk geval is het een schokkende, seismische voorstelling die transfeministen, non-binaire mensen, dikke lichamen, immigranten en sekswerkers samenbrengt op het podium. Samen bezingen zij de haatdragende leuzen die ze moeten aanhoren, alleen maar omdat ze zijn wie ze zijn. 

‘Eearthquake’ herinnert er ons aan dat, in tegenstelling tot het dominante verhaal dat de dingen jaar na jaar beter worden, de pijn hetzelfde kan blijven als je als lid van de LGBTQIA+ gemeenschap opgroeit in een land dat systematisch racisme en alle soorten fobisch gedrag cultiveert.

'Earthquake' is het tweede deel van een trilogie die in 2022 begon met ‘Plague’ en zal worden afgerond met ‘Deluge’. 

De pers over 'Earthquake':

  • "Brandhaarden opent met eendimensionale cynische middelviniger naar het patriarchaat."
    (Theaterkrant)

I.h.k.v. NEXTfestival

 

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Bij de meeste voorstellingen van Schouwburg Kortrijk op locatie kan je een punt sparen. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

Credits

Reminiscencia : 
Geproduceerd door Malicho Vaca Valenzuela. Geregisseerd & geschreven door Malicho Vaca Valenzuela. Uitvoering Rosa Alfaro + Malicho Vaca Valenzuela + Lindor Valenzuela. Geluid Raimundo Stivenson. Assistent-regisseur, producent & spreiding Ébana Garín Coronel. Coproductie Centro Cultural M100 (Santiago, Chili). Vertaling boventitels Olivier Sylvestre. Geschreven door Fabienne Cabado. Vertaling Luba Markovskaia. Gepresenteerd in samenwerking met La Chapelle Scènes Contemporaines. Première op het Festival Internacional de Buenos Aires, 4 maart 2022 

Earthquake: 
regie Vasilis Vilaras. cast Motsi Georgiou, Iacovos, Agim Tzimis Mitsi, Artemisa Reppa. In de oorspronkelijke cast zat ook performer Adam Khalil. dramaturgie Lemonia Gianniri. muziek Ecati. decorontwerp Dimos Klimenof. lichtontwerp Vasya Attarian. vertaling Engelse boventiteling Memi Katsoni. kostuumontwerp Filippos Missas. line production Thalia Griva. fotografie Andreas Simopoulos. In opdracht van & geproduceerd door Onassis STEGI. 

Ontdek ons aanbod