(c) Anouk Maupu

SPAfrica

Julian Hetzel & Ntando Cele/ CAMPO
De tranen en het water van Afrika
do 21 nov ’24
21 nov ’24

Kapitalisme draait om geld, maar ook racisme haakt er zich in vast. Deze solovoorstelling gaat over de moeilijke relatie tussen Afrika en Europa, waarbij dat laatste continent het eerste uitput qua natuurlijke en emotionele hulpbronnen. Gelukkig is daar met SPAfrica ’s werelds eerste empathiedrank!

Mine your trauma

‘SPAfrica’ is een solovoorstelling over empathie en extractivisme, en onderzoekt hoe nauw racisme verbonden is met kapitalisme. Samen met de Zuid-Afrikaans-Zwitserse performer Ntando Cele verkent Julian Hetzel de grenzen van empathie – het vermogen om te begrijpen of te voelen wat een ander ervaart. Wat als empathie de bestaande machtsstructuren en privileges niet opheft of verandert, maar een instrument is dat deze versterkt?  

Via water en tranen als conflictmateriaal en metaforen voor de winning van natuurlijke en emotionele hulpbronnen, bouwt de voorstelling voort op de transactie van deze duurzame middelen tussen Europa en Afrika – water voor tranen en tranen voor water. Enerzijds wordt drinkwater uit de Sub-Sahara geïmporteerd in Europa: SPAfrica, ’s werelds eerste empathiedrank. Anderzijds worden tranen gewonnen in het hart van Europa en overgebracht naar de oorsprong van het water in Afrika.  

Een hybride ervaring die theater, muziek en video combineert, én een uitnodiging vormt kritisch na te denken over extractivisme en warenfetisjisme.   

De pers over 'SPAfrica':

  • "Ntando Cele kruipt op het podium bedrieglijk goed in de huid van theatermaker Julian Hetzel als witte, sociaal geëngageerde kunstenaar, om zo te ontsnappen aan verwachtingen die onvermijdelijk worden geprojecteerd op de zwarte huidskleur van een protesterend performer uit Durban.”  
    (De Volkskrant  ★★★★)

I.h.k.v. NEXTfestival

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Bij de meeste voorstellingen van Schouwburg Kortrijk op locatie kan je een punt sparen. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

Ontdek ons aanbod