(c) Claire Cunningham

Songs of the wayfarers

Claire Cunningham
Waarom een beperking geen beperking vormt om te reizen
wo 20 nov ’24 en do 21 nov ’24
20 nov ’24
en
21 nov ’24

De Schotse choreografe Claire Cunningham gaat op krukken door het leven, maar laat zich daar niet door tegenhouden. Integendeel, met die twee krukken op de grond voelt ze zich veranderen in een viervoeter die in nauw contact staat met de wereld. Deze solo is daar de verbeelding van.

“Ik vind het heerlijk om in een soort viervoeter te veranderen. Al die kleine plekjes waar je de kruk echt in een hoek of in een spleet kunt klemmen. Zo raak ik verdwaald in een soort spel, wanneer de grond echt mijn metgezel wordt.” 

In haar nieuwe solo vertrekt de Schotse en internationaal geprezen choreografe Claire Cunningham vanuit haar eigen gebruik van krukken om het reizen te onderzoeken. Ze maakt vergelijkingen met de wereld van het bergbeklimmen en laat zich inspireren door Gustav Mahlers ‘Lieder eines fahrenden Gesellen’ (‘Liederen van een reiziger’). Ze grijpt hierbij terug naar haar verleden als klassieke zangeres en herdefinieert onze visie op reizen, ambacht en ontmoeting in de buitenlucht doorheen de bril van crip – een politieke en culturele identiteit die door mensen met beperkingen wordt omarmd.  

Wat is de choreografie van crip-navigatie? Hoe gebruiken we het brede kompas van crip-kennis? Welke kaarten zouden we tekenen? Kaarten die plaats, schaal, tijd en energie aanduiden? Wat kunnen we leren van diegenen onder ons die met krukken naar de grond reiken als vierpotige wezens? 

I.h.k.v. NEXTfestivbal

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Bij de meeste voorstellingen van Schouwburg Kortrijk op locatie kan je een punt sparen. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

Ontdek ons aanbod