(c) Christophe Raynaud de Lage

KONO ATARI NO DOKOKA

Michikazu Matsune & Martine Pisani
Waar blijft de dans als de dans voorbij is?
za 23 nov ’24 en zo 24 nov ’24
23 nov ’24
en
24 nov ’24

Drie kunstenaars ontmoetten elkaar in 2005, en bleven elkaar vervolgens tegenkomen. Daarom maken ze nu samen een voorstelling over hun gedeelde reis, over hun gezamenlijk verleden en het verbonden heden waar ze nu in leven. Een performance die prikkelende vragen stelt over ruimte en tijd.

Na hun eerste ontmoeting in 2005 kruisten de paden van de Franse choreografe Martine Pisani, de Nederlandse performer Theo Kooijman en de Japans-Oostenrijkse performancemaker Michikazu Matsune elkaar van tijd tot tijd. Aan de hand van archieven, herinneringen, gedeelde anekdotes en verbeeldingen worden de paden van de drie protagonisten in de jaren 1980 en 1990 opnieuw bewandeld. ‘Kono atari no dokoka’ (‘Ergens hier in de buurt’) is een plek die tegelijkertijd ver weg en toch zo dichtbij is, met vage maar vertrouwde contouren; een reis door tijd en ruimte. Van een strand in Kobe tot de haven van Marseille, van Parijs tot Wenen of ergens anders: tussen de regels van persoonlijke verhalen komt een gedeelde herinnering naar voren. Met mooie, eenvoudige poëzie, humor en vooral tederheid reconstrueren ze wat er over is van het verleden, om zo tot een verbonden heden te komen. 

De artistieke relatie tussen Matsune, Pisani en Pisani's partner, de Nederlandse schilder en performer Theo Kooijman, stelt de vraag: wat blijft er over van de dans als de voorstelling voorbij is? 

De pers over 'Kono atari no dokoka':

  • "De ruimte-tijdreis van de drie vervaagt grenzen, verkleint afstanden, legt tijdperken boven elkaar en verbindt talen in het eeuwige heden van het imaginaire." 
    (Rosita Boisseau, Le Monde)

I.h.k.v. NEXTfestival

Schouwburg Kortrijk is een trotse UiTpaspartner. Bij de meeste voorstellingen van Schouwburg Kortrijk op locatie kan je een punt sparen. Heb je recht op een ticket aan verhoogde tegemoetkoming?  Neem je UiTpas bij de hand en reserveer je ticket telefonisch op 056 23 98 55. Langs komen kan ook in Ticketservice. Breng dan zeker ook je UiTpas mee. 

Credits

Concept: Michikazu Matsune in dialoog met Martine Pisani. Gebaseerd op de vroege werken van Martine Pisani. Uitvoering: Theo Kooijman, Michikazu Matsune, Martine Pisani. Licht: Ludovic Rivière. Video: Michikazu Matsune, Maximillian Pramatarov, Anne Lenglet. Artistieke feedback: Miwa Negoro, Ludovic Rivière, Anne Lenglet. Vertaling, proeflezen: Marion Schwartz, Brian Haman. Concept publicatie: Michikazu Matsune, Miwa Negoro. Ontwerp publicatie: Aki Namba. Management: Franziska Zaida Schrammel, Frauke Niemann. Een productie van Studio Matsune, La compagnie du solitaire. Coproductie door Festival d'Avignon, Tanzquartier Wenen, Maison de la Culture d'Amiens, fabrik Potsdam, SPRING Performing Arts Festival Utrecht. Ondersteund door La Briqueterie Centre de développement chorégraphique national, Les Laboratoires d'Aubervilliers, Centre national de la danse (Pantin). Gefinancierd door het Ministère de la Culture Drac Île-de-France, Ministerie van Culturele Zaken van Wenen (Oostenrijk), Ministerie van Kunst, Cultuur, Ambtenarenzaken en Sport van Oostenrijk, Oostenrijks Cultureel Forum Parijs, Fonds Transfabrik (Frankrijk, Duitsland) en Onda - Het Franse bureau voor de circulatie van hedendaagse podiumkunsten. 

Ontdek ons aanbod